Michelle Levy: Je sama (pražská varianta)

31. 5. 2018 od 18.30 do 20.00

performativní přednáška Michelle Levy uvedená ve spojitosti s výstavou Apparatus 2.0: Nespolehlivá knihovna

Když Michelle Levy cestovala po České republice poblíž hranic s Polskem, pronásledovalo ji neodbytné déjà vu týkající se její babičky. To ji poslalo na genealogické pátrání přes oceán, čas, kyberprostor i astrální úroveň ve snaze zjistit, co může být odhaleno na místech, jež nám zůstávají skrytá. Jednoho dne se tak ocitla ve varšavském archivu, držíc v rukou svědectví jakéhosi neznámého předka. Hledala něco jiného, když si příběh této ženy
našel ji.

Michelle shrnuje znamení a okolnosti, které ji sem přivedly, a ptá se, co lze vyvodit ze zvláštní shody (synchronicity) minulosti s přítomností, ze které byla tato minulost vyhnána.

Michelle Levy je umělkyně a kurátorka působící v New Yorku. Používá performanci, obrazy, vyprávění příběhů a kolektivní rituál ke zkoumání zprostředkovaných prostorů, kde se utváří identita. Její témata existují mimo prostor a čas, jsou dolována z nostalgie, ztráty, kulturních fragmentů, naděje a jisté dávky magie. Levy je umělkyní a ředitelkou EFA Project Space Program, interdisciplinárního uměleckého prostoru, který je součástí Elizabeth Foundation for the Arts (EFA) na Manhattanu. Je spolukurátorkou Apparatus 2.0: The Unreliable Library / Nespolehlivá knihovna v Nadaci a Centru pro současné umění v Praze, což je výsledek spolupráce, která začala v roce 2013, když Levy získala stipendium od Českého centra v NY na kurátorský výzkum v Praze.

Performance „She is alone“ / Je sama  se může uskutečnit díky těmto institucím a jednotlivcům: Židovský historický institut ve Varšavě, Asylum Arts + POLIN Muzeum dějin polských Židů ve Varšavě, NURTUREart, Patrycja Dołowy, Clarinda Mac Low, Bartek Remisko, Elisabeth Smolarz, Sarah Cameron Sunde a Paulina, Salomea a Rae (blahé paměti).

Předchůdce tohoto díla, „Ruins of Achelach“ / Ruiny Achelachu představilo experimentální divadlo Dixon Place a Theaterlab v roce 2016 a 2017 v New York City. Brzy následovalo Before Poland / Před Polskem (Achelachl), uvedené v Theaterlab také ještě v roce 2016.


Projekt podpořil Trust for Mutual Understanding

Děkujeme Petrohradská kolektiv a Aron Antik za pomoc při realizaci výstavy

Výstavní program CSU podporují MKČRMagistrát hl. m. PrahyStátní fond kultury ČRMČ Praha 7
Mediální partneři: ArtMapjlbjlt.netUMA: You Make Art

Centrum pro současné umění Praha, o. p. s. | www.fcca.cz | info@fcca.cz | CSU Praha: Zásady zpracování osobních údajů