Luboš Fidler: Zpívající tyče + Adam Železný, Ladislav Železný: Tabula rasa

vernisáž výstavy a koncert: úterý 26. 4. 2016 v 18–20 hod.

 

Výstavu tří autorů zvukových kinetických instalací Luboše Fidlera (Zpívající tyče) a bratří Železných (Tabula rasa) spojuje jejich zájem o mikrotonalitu a minimalismus v provedení. Zvukovou sochu "Zpívající tyče" která je novou verzí práce "Rozechvělý hliník" - tvoří několik volně zavěšených pohybujících se aluminiových tyčí, upevněných na soustavě dřevěných žebříků a mechanické spouštěcí zařízení. Otáčející se tyče se při vzájemném náhodném dotyku rozezní v čistých hliníkových čtvrttónově laděných souzvucích. Zvuková instalace "Tabula rasa" využívá akustické vlastnosti porcelánu, kde průsvitný zvukový obraz se stane přirozeným rezonátorem, modelujícím zvuk a reagujím akusticky na okolní prostor. Jeho optické vlastnosti - průsvitnost, barva a konsistence pomocí přidaných piezzo mikrofonů/rezonátorů odkrývájí v materiálu ukryté souzvuky. Do prostoru nástroj vysílá jemné vibrace, mikrotonálně opisující frekvence vedle sebe zavěšených destiček. Nástroj je podobně jako Tabula rasa prázdný.

Hudebník, vizuální umělec a konstruktér zvukových instalací Luboš Fidler se prosadil v 70. letech v české alternativní scéně. Spoluzaložil skupiny Švehlík/Stehlík, hrál v MCH Bandu či v Kilhets, později v triu Janota-Fidler-Richter. V posledních letech se věnuje také výtvarné tvorbě a zůčastnil se několika projektů Petra Nikla. Spolupracoval s Oldřichem Janotou, nebo se Zdenkem Konopáskem a dalšími hudebníky. Žije v Albeři u Jindřichova Hradce.

Ladislav Železný žije v Praze. Vystudoval intermedialní školu PaedDr. Jana Svobody, Fakultu výtvarných umění VUT v Brně v ateliéru video a multimedia u Keiko Sei, Petera Rónaie a Richarda Fajnora. Působil jako technický asistent pro zvukové aplikace, externí pedagog FaVU VUT Brno a dnes vyučuje na HAMU. Pracuje jako zvukový designer slovesné umělecké tvorby v Českém rozhlase. Vystupuje jako autor zvukových instalací, performer a multimediální umělec. Již několikátý ročník se podílí na akci s názvem “Art’s Birthday” tedy “Oslava narozenin umění”, Aktivitám spojeným s vysíláním, rozhlasem, živým přenosem a éteru se věnuje od studií na FAVU. Počátky fungování experimentálního prostoru ROXY/NoD se pojí k vysílání rádia Lemurie TAZ, ve kterém figuroval jako jedna ze autorských osobností.

Adam Železný (*1986)  vystudoval na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze, v atelieru Keramiky a porcelánu, kde v roce 2014 diplomoval pod vedením Maxima Velčovského. Příležitostně pracuje s výbušninami.

Koncert: Soubor Lama

  • Luboš Fidler: zpívající tyče, kytara
  • Matěj Fidler: zpívající tyče, hang drum
  • Štěpán Pečírka: zpívající tyče, zpěv
  • Zdeňe k Konopásek: duch Trabantu deluxe, trubka

Záznam koncertu: zde.

Instalace je připravena v rámci festivalu vs. Interpretation a ve spolupráci s Agosto Foundation.

 


Program NCSU podporují MKČRMagistrát hl. m. PrahyStátní fond kultury ČRMČ Praha 7
Mediální partneři: Artycok.tvArtMaplbjlt.net
Poděkování: UMA: You Make Art

Centrum pro současné umění Praha, o. p. s. | www.fcca.cz | info@fcca.cz | CSU Praha: Zásady zpracování osobních údajů