Závěrečná diskuze Festivalu m3 / Umění v prostoru 2021

21. 9. 2021 od 17 hodin

Diskuze má za cíl představení výstupů, zhodnocení festivalu a zamyšlení nad aktuálními tématy veřejného prostoru. Debaty se zúčastní samotní umělci, kurátoři i organizátoři Festivalu m3.

Pátý ročník festivalu m3 / umění v prostoru pokračoval v tradici – každý z předchozích ročníků se konal v jiné pražské čtvrti, nesl jiné téma a byl připraven jinou kurátorskou dvojicí. Díky této koncepci zabraňující umělecké stagnaci se návštěvníci festivalu mohou každý rok setkat se zcela odlišnými přístupy a pohledy na umění a veřejný prostor.

Ročník 2021 se konal na širokém území centrálních částí Prahy 6 a Prahy 7.

Tématem letošního festivalu bylo zkoumání možností uměleckého díla jako nástroje ozdravného procesu místa a komunity, metaforicky řečeno Terapie města. Uvědomujeme si, že město není neživou kulisou našich životů, ale jedním z jeho hlavních aktérů. Dynamický puls a názorový pohyb města se nás všech dotýká – někdy více, někdy méně. Jeho fyzické i psychické funkce bezprostředně ovlivňují míru naší individuální kondice. K naplnění našich terapeutických cílů je nutné hledání účinných uměleckých forem a nástrojů specifických pro veřejný prostor – veřejného jazyka umění. Ten může vstupovat do diskuse o městských starostech nejrůznějšími způsoby naladění: povzbuzením, zpochybněním, odhalením, inspirací, kritikou… Jeho projevy mohou být materiální předměty nebo sociální situace.

Pro realizaci festivalu m3 2021 bylo osloveno čtrnáct umělců nebo uměleckých kolektivů, kteří mají osobní vztah k vybrané lokalitě – dlouhodobě tu žijí a pracují. Ke svému tvůrčímu úkolu tedy nepřistupovali jen z pozice umělce, ale také jako občané – insideři znalí místních poměrů, s vnitřní motivací iniciovat zde pozitivní proměnu. Společně jsme se pokusili vyhledat v oblasti obou městských částí několik neuralgických bodů (míst a témat) na těle městského organismu a inspirovat aktivitu, která nevidí město jen z hlediska funkčního mechanismu, ale i jako prostředí radosti a překvapení.

Kurátoři: Jitka Hlaváčková a Ludvík Hlaváček

Organizátory akce jsou Festival m3 a Umění pro město


Aktivity Centra pro současné umění Praha jsou podporovány: MKČRMagistrát hl. m. PrahyStátní fond kultury ČRMČ Praha 7 a GESTOR – ochranný svaz autorský, z. s.
Partneři: Kostka stav, s. r. o.
Mediální partneři: ArtMapjlbjlt.netUMA: You Make Art



Centrum pro současné umění Praha, o. p. s. | www.fcca.cz | info@fcca.cz | CSU Praha: Zásady zpracování osobních údajů