Sbližování před paravánem neboli chvilka filozofického karaoke – online

Václav Janoščík, Jakub Marek, Martin Švantner,
Ondřej Váša

Galerie Kurzor se měla stát na pár měsíců hudebním klubem, v němž by se pod taktovkou kurátora a teoretika Václava Janoščíka vzájemně rozeznívaly hlasy umělců
i diváků. Leč stejně jako ostatní koncertní síně nakonec zůstala tichou jeskyní. Místem, kam se lze uchýlit a kde lze snad i přezimovat, kde se však nelze setkávat a podávat si dveře. I proto si Václav před únorovou derniérou pozval trio filosofických bedňáků z Fakulty humanitních studií, aby během pomyslného vyklízení pódia pomohlo umořit dluh po všech těch nesplacených rozhovorech, jež bohužel neměly šanci proběhnout.

Každý se hozené rukavice chopil po svém. Jakub Marek nás před paravánem přátelsky provokuje, abychom se
v galerii (ne)chovali jako doma. Ondřej Váša se pro změnu pokouší naladit portorické Arecibo na vysílání kosmických Adamů. Chyba lávky, jak se posléze ukáže! To když Martin Švantner – s papouškem na rameni a Borgesem za zády – zasadí této snaze smrtící ránu a vyprovodí nás všechny ven coby jediné tvory, kteří jsou schopni si uvědomit tíseň, že jsou na vesmírném pódiu sami.

Video autorské dvojice ALLORA & CALZADILLA „The Great Silence“, které je předmětem komentářů Ondřeje Váši a Martina Švantnera, můžete zhlédnout zde.

Série přednášek se uskutečnila v souvislosti s výstavou Mood Spelled Backwards v Galerii Kurzor.


Aktivity Centra pro současné umění Praha jsou podporovány: MKČRMagistrát hl. m. PrahyStátní fond kultury ČRMČ Praha 7 
Partneři: Kostka stav, s. r. o.
Mediální partneři: ArtMapjlbjlt.netUMA: You Make Art

Centrum pro současné umění Praha, o. p. s. | www.fcca.cz | info@fcca.cz | CSU Praha: Zásady zpracování osobních údajů