Umění v digitálním věku: Art Online

17. 9. 2024 v 18 hodin
v CSU – v prostoru kavárny

diskutující: Stony Tellers, Barbora Trnková,
Andrea Průchová Hrůzová
moderátor: Matěj Forejt

Online prostor už dávno není jen místem pro propagaci umění existujícího v offline světě. Naopak, čím dál více se stává prostředím pro svébytnou uměleckou tvorbu. V prvním díle diskusní série Umění v digitálním věku se s našimi hostkami zaměříme na proměny, které se na výtvarné scéně odehrály od dob artových spořičů obrazovky po dnešek, kdy i umění běžně konzumujeme na sociálních sítích.

O tom, jaké tvůrčí problémy a výzvy na umění v online světě čekají, přijdou diskutovat: umělecký kolektiv Stony Tellers, vizuální teoretička a socioložka Andrea Průchová Hrůzová, umělkyně a kurátorka Barbora Trnková. Pořadem provede výtvarný publicista Matěj Forejt.

Diskusní série Umění v digitálním věku

Rozvoj digitálních médií, sociálních sítí a umělé inteligence mění pravidla hry prakticky ve všech oborech lidské činnosti, umění nevyjímaje. Objevují se nové zdroje inspirace, nové technologické postupy i nové kanály pro prezentaci umělecké tvorby.

Jak tyto změny ovlivňují tvůrčí zkušenost umělců a umělkyň? Vyvstávají nové otazníky nad pojmy jako autorství nebo originalita? A jakým výzvám v souvislosti s aktuálním vývojem čelí soukromé galerie, aukční síně a tradiční sbírkotvorné instituce?

Společně s ČT Art připravilo Centrum pro současné umění Praha sérii čtyř diskusí, které se postupně zaměří na to, jak se působení digitálních technologií propisuje do sféry výtvarného umění.

V roli moderátora a dramaturga série se představí výtvarný publicista Matěj Forejt (ČT, ČRo). Jako hosty přivítá osobnosti ze světa umění, vědy, médií i marketingu.

Série Umění v digitálním věku se odehraje od září do prosince 2024 – fyzicky v prostoru Centra pro současné umění Praha a zároveň online na ČT Art.
Setkání proběhnou v českém jazyce.
Vstup zdarma.


Aktivity Centra pro současné umění Praha podporují: Ministerstvo kultury ČRHlavní město PrahaStátní fond kultury ČRMČ Praha 7 Rozvojový a podpůrčí fond GESTOR
Mediální partneři: ArtMapjlbjlt.netartalk.cz a ArtRevue

Centrum pro současné umění Praha, o. p. s. | www.fcca.cz | info@fcca.cz | CSU Praha: Zásady zpracování osobních údajů