Jasmina Metwaly: On Trials, a manual on a collective

10. 10. 2022 od 18 hodin

Jak mluvíme o zákonu? Uzákonění práva je sociální konstrukt, který vzniká před zákonem samotným a po jeho fikci. Jako socializované přízraky registrují naše kolektivní mysli navzájem své kódy, a to prostřednictvím metodických vzorců sebepovyšování lidí. Prostřednictvím těchto, na opakování se vztahujících ztvárnění zapamatovaných kódů, kolektivně sdílíme chování podobné právu.

Umělkyně Jasmina Metwaly bude ve své prezentaci číst a sdílet obrazy z kolektivního výzkumu teatrálnosti práva.

Jasmina Metwaly (EG/PL) je vizuální umělkyně a filmařka žijící v Berlíně. Během arabského jara v Egyptě, které v únoru 2011 svrhlo prezidenta Husního Mubaraka, byla Metwaly zakládající členkou mediálního kolektivu Mosireen, který shromaždoval během nepokojů videonáhravky revoluce a podporoval občanský žurnalismus v místech, o kterých neinformovala žádná zpravodajská média. Je také spoluzakladatelkou Archivu odporu 858, v kterém zveřejnili posbírané video-materiály. Spolupracovala s filmařem Philipem Rizkem na podpoře videoaktivismu a „dokumentových nepokojů“. 

Přednášku připravila galerie Etc. ve spolupráci s CSU Praha.


Aktivity Centra pro současné umění Praha jsou podporovány: MKČRMagistrát hl. m. PrahyStátní fond kultury ČRMČ Praha 7 a GESTOR – ochranný svaz autorský, z. s.
Partneři: Kostka stav, s. r. o.
Mediální partneři: ArtMapjlbjlt.netNáš REGION
Mladý svět a UMA: You Make Art

foto: Jan Kolský
foto: Jan Kolský
foto: Jan Kolský
foto: Jan Kolský
foto: Jan Kolský
foto: Jan Kolský



Centrum pro současné umění Praha, o. p. s. | www.fcca.cz | info@fcca.cz | CSU Praha: Zásady zpracování osobních údajů