Hodinka amatérů: Úpadek kvalifikované umělecké kritiky

27. 10. 2022 od 11.00 do 12.30

Hope Recycling Station spolu s CSU Praha zve na otevřený workshop pro umělecké kritiky s Kate Sutton, redaktorkou časopisu Artofrum.

Oplakávaný „úpadek umění“ se týká i jiných domén než jen malířství. V posledních letech vyvolal vzestup výzkumných postupů v současném umění poněkud paradoxně posun role kritika od školeného znalce ke kulturnímu flâneurovi, který se amatérsky věnuje antropologii, etnografii, biologickým vědám, technologiím a politickým dějinám. Ve své přednášce se spisovatelka a editorka Kate Sutton podívá na to, jaká kritéria pro hodnocení současného umění dnes ještě zůstávají a jak může umělecká kritika reagovat na současné okolnosti.

Kate Sutton je spisovatelka a kurátorka, která v současné době žije v Záhřebu, kde se po téměř deseti letech pobytu v Rusku podílela na založení neziskového uměleckého prostoru Baibakov Art Projects. Od roku 2018 působí jako editorka mezinárodních recenzí časopisu Artforum. Kromě toho, že přispívá do časopisů Artforum, Bidoun, Frieze, The Hollywood Reporter a LEAP, napsala  eseje do katalogů pro umělce jako jsou Nilbar Güreş, Aslı Çavuşoğlu, Monica Bonvicini a Basim Magdy, aj. V letech 2019-2020 se připojila k Davidu Maljkovićovi jako spoluředitelka WHW Academy, bezplatného vzdělávacího programu založeného v rámci projektu What, How and For Whom? Collective v Záhřebu. 


Aktivity Centra pro současné umění Praha jsou podporovány: MKČRMagistrát hl. m. PrahyStátní fond kultury ČRMČ Praha 7 a GESTOR – ochranný svaz autorský, z. s.
Partneři: Kostka stav, s. r. o.
Mediální partneři: ArtMapjlbjlt.netNáš REGION
Mladý svět a UMA: You Make Art

Centrum pro současné umění Praha, o. p. s. | www.fcca.cz | info@fcca.cz | CSU Praha: Zásady zpracování osobních údajů