PAF Praha: Kurátorské principy

8. 11. 2022 od 18 hodin

Šimon Kadlčák (Jiné vize CZ 2022), Petr Dlouhý (Studio ALTA), Sára Märc (Cross Attic)

Kurátorská platforma PAF uvede další ze série prezentací a diskuzí, které se vztahují ke specifickým kurátorským principům současného umění. 

První příspěvek se zaměří na zveřejnění finalistů soutěže Jiné vize CZ 2022. Přizvaný kurátor letošního ročníku soutěže Šimon Kadlčák představí svou koncepci výběru deseti děl v rámci soutěže mapující letos již šestnáctým rokem českou produkci pohyblivého obrazu. 

Kurátorka experimentálního prostoru Cross Attic Sára Märc se zaměří na možnosti a vize pražského kulturního prostoru Cross Attic, jehož dramaturgie zkoumá hybridní formy tvorby a sdílení performativní praxe. Jedním z kurátorských záměrů Cross Attic je propojovat umělecké a akademické výzkumy věnující se více_než_lidským entitám, posthumanistickým a queer ekologiím. Jeho důležitou součástí je také rozvoj ne_institucionální podpory a péče.

Příspěvek kurátora Petra Dlouhého představí letošní program Studia Performance Art (SPA), kurátorské strategie sdílení zdrojů a stále přítomný nedostatek zkušeností a úskalí při vytváření pevných spojenectví a (trans)lokálních spoluprací.

Šimon Kadlčák

Šimon Kadlčák (1990) funguje interdisciplinárně v prostředí současného vizuálního umění. Vedle vlastní umělecké praxe spoluzaložil nezávislý experimentální off-space Zaazrak|Dornych (s Kryštofem Netolickým), píše kritické texty pro časopisy Artalk, A2, Fotograf, Flash Art ad. Jako web editor a manažer se podílí na fungování projektu ArtMap a pracuje jako koordinátor v rezidenčním centru BAiR v Brně. V minulosti byl jedním z kurátorů brněnské galerie Umakart. Je spoluautorem knihy Atlas spontánního umění (s Pavlem Konečným, 2016) mapující díla uměleckých autodidaktů ve veřejném prostoru v ČR. Ve své umělecké tvorbě zpracovává téma rozpouštějící se identity jedince v kolektivu či vlivem změněných stavů vědomí, které ho dovedlo k zájmu o autonomii, freetekno, fotbal nebo husitství. Vystavoval samostatně i na skupinových přehlídkách, mj. v pražských galeriích 35m2, Jelení, Berlinskej Model nebo NGP, v PLATO Ostrava, bratislavské Kunsthalle, Domě umění města Brna nebo v Galerii Emila Filly v Ústí nad Labem. S Danielem Hüttlerem kurátorsky připravil třídílnou sérii výstav o hrůze z lidského těla Spooky Butt (Terén, Brno, 2021). Žije v Brně, kde také absolvoval obor Intermédia na FaVU VUT.

Sára Märc 

Sára Märc vystudovala (alternativní a loutkové) herectví na DAMU. Její praxe se pohybuje na pomezí kurátorské péče a uměleckých intervencí. Věnuje se převážně autorským a kolaborativním interdisciplinárním projektům – například Gutta (spolu s Ludomirem Franczakem) nebo Divoká Šárka (spolu s Davidem Přílučíkem a Rutou Putramentaite). V současnosti spolupracuje na polském pavilonu pro Pražské Quadriennale 2023 a je rezidentkou dvouletého mezinárodního projektu Future Laboratory, v němž se věnuje problematice extraktivismu uhlí pohledem nového materialismu a posthumanistické filosofie. Působí jako kurátorka experimentálního prostoru Cross Attic v Praze.

Petr Dlouhý 

Kurátor živého umění, dramaturg a kulturní organizátor. Působí jako rezidentní kurátor prostoru pro performativní umění Studia ALTA, mezioborové série Y events, mezinárodního festivalu performance artu Performance Crossings a je iniciátorem a kurátorem meziměstského projektu PRALIN, který propojuje berlínskou a pražskou scénu. Vedle kurátorské praxe je členem výzkumného projektu RESHAPE a GameChanger, které se zabývají hledáním nových strategií v organizování se v kulturním prostředí. V centru zájmu jeho veškeré činnosti leží mezinárodní přístup, prostupování institucionálními hranicemi a vytváření dlouhodobých vztahů mezi lokálními a mezinárodními organizacemi a umělci. 


Aktivity Centra pro současné umění Praha jsou podporovány: MKČRMagistrát hl. m. PrahyStátní fond kultury ČRMČ Praha 7 a GESTOR – ochranný svaz autorský, z. s.
Partneři: Kostka stav, s. r. o.
Mediální partneři: ArtMapjlbjlt.netNáš REGION
Mladý svět a UMA: You Make Art

 

 

Centrum pro současné umění Praha, o. p. s. | www.fcca.cz | info@fcca.cz | CSU Praha: Zásady zpracování osobních údajů